Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы




НазваниеҚазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
страница9/9
Дата конвертации30.05.2013
Размер1.12 Mb.
ТипДокументы
1   2   3   4   5   6   7   8   9

СОӨЖ № 7

9 тақырып. ФИРМАНЫҢ ТЕОРИЯСЫ: ИНСТИТУЦИОНАЛЬДЫ ВАРИАНТ (2 САҒАТ – 2 БАЛЛ)

  1. Принципиал мен агенттің өзара қарым-қатынасы

  2. Принципиал мен агенттің мәселесін шешу варианттары

  3. Фирмаішілік құрылым

  4. Фирманы дамытудың траекториясы

  5. Фирмалардың негізгі түрлері

¤ткізу түрі: Есепті шешуде семинарлық тақырып бойынша тапсырмаларды орындау. Есептің нәтижесі жызылып, тапсырманы тексеру кезінде студенттердің түсіндіруі қажет.
1 тапсырма.

Сіз сату жөніндегі агент екенсіз дейік, Сізге таңдауға үш контракт ұсынылды: бірінші жоғары тұрақты сыйақы (базалық жалақы төлеуді) және төменгі дәрежелі комиссиялық төлем ұсынады; екінші – төменгі тұрақты сыйақы және жоғары дәрежелі комиссиялық төлем ұсынады; үшінші – одан да төмен тұрақты сыйақы және барынша жоғары дәрежелі комиссиялық төлем ұсынады. Фирманың конъюнктурасынан контрактіні таңдау қалай байланысты болады?
2 тапсырма.

Әскери ұйымдық құрылым мыналарды көрсету болып табылады:

А. Дивизиональдық құрылымды

Ә. Бірыңғай құрылымды

Б. Холдингтік құрылымды

В. Аралас құрылымды
3 тапсырма.

Мүлікті сенімді басқару кезіндегі келісім-шартта кім принципиал болып табылады?

А. Сенімді басқарушы

Ә. Мемлекет

Б. Сенімді басқару туралы келісім-шарттың құрылтайшысы

В. Пайда табушы
4 тапсырма.

Сіз қаланың әр түрлі бөлектеріндегі коммерциялық дүңгішектер желісінің иесі екенсіз дейік. Оларда жұмыс істеу үшін Сіз сатушыларды, негізінен отбасылы әйелдерді жалдайсыз, өйткені олардың баламалы еңбек ақысы еңбек базарында төмен. Тауар айналымын ұлғайту үшін сатушыларды қалай ынталандыруға болады?
5 тапсырма.

К. қаласында жаңа жоғары оқу орны пайда болды. Осы жоғары оқу орны дайындауға тиіс кадрлардың аймақтық еңбек базарындағы жоғары сұранысын, сол сияқты аймақтың биліктің, көптеген халықаралық ұйымдардың қолдайтындығын ескере отырып, оған қабылдау және мамандар номенклатурасы жыл сайын ұлғая түсуде. Онда студенттердің негізгі бөлегінің тегін оқитындығын ескере келіп жаңа ЖОО-ның ректорына Сіз қандай ұйымдық құрылым ұсынар едіңіз.

А. Кең бөлектенуге ие , оның ішінде қаржы мәселелері туралы факультеттерді бөлу

Ә. Қаржылық еркіндікке ие емес факультеттерді бөлу

Б. Факультеттер құрудан қашу: барлық маңызды және перспективалық мәселелерді ректорат шешеді

В. Бөлектенудің әр түрлі дәрежесіне ие факультеттерді бөлу
Негізгі әдебиет

  1. Капелюшников Р. Экономическая теория прав собственности. М.: ИМЭМО, 1990.

  2. Коуз Р. Проблема социальных издержек/Фирма, рынок и право. М.: Дело, 1993. С. 87-169.

  3. Норт Д. Институты, институциональные изменения и функционирование экономики. М.: Начала - Пресс, 1997. Гл. 4.

  4. Уильямсон О.И. Экономические институты капитализма. Фирмы, рынки, «отношенческая» контрактация. СПб.: Лениздат, 1996. Гл. 1. С. 48-90.

Қосымша әдебиет

  1. Гражданский кодекс Российской Федерации. Ч. I-II. М.: Норма – Инфра – М, 1996. Гл. 4 «Юридические лица».

  2. Малахов С. Трансакционные издержки и макроэкономическое равновесие//Вопросы экономики. 1998. № 11.

  3. Малахов С. Некоторые аспекты теории несовершенного конкурентного равновесия (двухфакторная модель трансакционных издержек)//Вопросы экономики. 1996. № 10.

  4. Шаститко А.Е. Внешние эффекты и трансакционные издержки. М.: Экономический факультет МГУ – ТЕИС, 1997.

  5. Posner R.A. The Economic Approach to Law //Texas Law Review. 1975. Vol. 53. P. 757-782 (перевод: Познер Р. Экономический подход к праву /Право и экономика. М.: Изд-во ГУ-ВШЭ, 1999).


2.7. Курс бойынша жазбаша жұмыстардың тақырыптары
Рефераттардың тақырыптары

  1. Р. Коуздың жұмысы «Фирма, нарық және құқық»

  2. Д. Норттың жұмысы «Институттар, институциональдық өзгерістер мен экономиканың қызмет етуі»

  3. М. Ведер және институциональдықэкономика үшін оның жүріс-тұрыс тектерінің мәні

  4. Т.Веблен және оның «Мерекелі таптың теориясы»

  5. Д.К.Гэлбрейт және оның еңбегі «Жаңа өндірістік қоғам»

  6. Д.К.Гэлбрейт және оның еңбегі «Экономикалық теориялар және қоғамның мақсаттар»

  7. М.Олсонның еңбегі «ұжымдық әрекеттің қисыны. Қоғамдық әл-ауқат және топтар теориясы»

  8. О.Уильямсонның еңбегі «Капитализмнің экономикалық институттары. Фирмалар, базарлар және қатынастық контрактация»

  9. К. Мнардың жұмысы «ұйымдастыру экономикасы»

  10. Эрнандо де Сото «Басқа жол. үшінші әлемдегі көрінбейтін төңкеріс»

  11. Д. Бьюкенен «Келісім есеп-қисабы» және «Бостандық шекарасы».


Негізгі әдебиет

    1. Капелюшников Р. Экономическая теория прав собственности. М.: ИМЭМО, 1990.

    2. Коуз Р. Проблема социальных издержек/Фирма, рынок и право. М.: Дело, 1993. С. 87-169.

    3. Норт Д. Институты, институциональные изменения и функционирование экономики. М.: Начала - Пресс, 1997. Гл. 4.

    4. Уильямсон О.И. Экономические институты капитализма. Фирмы, рынки, «отношенческая» контрактация. СПб.: Лениздат, 1996. Гл. 1. С. 48-90.

Қосымша әдебиет

  1. Гражданский кодекс Российской Федерации. Ч. I-II. М.: Норма – Инфра – М, 1996. Гл. 4 «Юридические лица».

  2. Малахов С. Трансакционные издержки и макроэкономическое равновесие//Вопросы экономики. 1998. № 11.

  3. Малахов С. Некоторые аспекты теории несовершенного конкурентного равновесия (двухфакторная модель трансакционных издержек)//Вопросы экономики. 1996. № 10.

  4. Шаститко А.Е. Внешние эффекты и трансакционные издержки. М.: Экономический факультет МГУ – ТЕИС, 1997.

  5. Posner R.A. The Economic Approach to Law //Texas Law Review. 1975. Vol. 53. P. 757-782 (перевод: Познер Р. Экономический подход к праву /Право и экономика. М.: Изд-во ГУ-ВШЭ, 1999).


2.8. Өзін-өзі бақылауға арналған тестік тапсырмалар.


  1. Неоклассикалық экономикалық теория нарықта агентжүргізетін таңдауды зерттеу кезінде келесі алғыштарға негізделеді.

а) жетілмеген бәсеке, экономикалық адам, ақпараттың толықтығы.

б) етілмеген бәсеке, экономикалық адам, ақпаратының толықсыздығы.

с) жетілген бәсеке сұраныс пен ұсыныс ақпаратының толықтығы.

d) жетілмеген бәсеке, экономикалық адам, ақпаратының толықтығы.

e) жетілген бәсеке сұраныс пен ұсыныс ақпаратының толықтығы.

  1. Ақпаратының толықтығы нарықта екі жағдайда ғана болуы мүмкін.

а) егер агенттер өздерінің әрекеттері туралы ақпаратты жасырмаса.

b)Егер ғалымдық нарық орын алса.

с) Егер орталықтандырылған баға құру немесе локальды нарық орын алса

d) Егер агенттер рациональды оңтайлы әрекет етсе

е) Егер агенттер рациональды оңтайлы әрекет етсе және олардың болашақ әрекеттері барлығына белгіліболса.

  1. Жетілген бәсеке шарттарының бірі келесідей:

a) айырбас стандартталған және біртекті өңілдермен жүргізіледі.

b) айырбас стандарттағы емес және әртүрлі сапалы өнімдермен жүргізіледі.

c) айырбас монополиялы нарықта жүргізіледі.

d) айырбасты жүргізу мүмкін емес.

e) сатып алушылар өздерін қызықтыратын өңілдер туралы толық ақпаратты иеленеді.

  1. Жетілген бәсеке шарттарының бірі келесідей:

a) айырбас стандартталған,бірақ біртекті емес өңілдермен жүргізіледі.

b) айырбас стандартты емесжәне түрлі сапаслы өңілдермен жүргізіледі.

c) айырбас монополиялы нарықта жүргізіледі.

d) айырбасты жүргізу мүмкін емес.

e) сатып алушылар өздерін қызықтыратын өңілдер туралы толық ақпаратты иеленеді.

5. Тәртіптегі утилиртаризм келесіні білдіреді:

a) адам әрекетінің пайдалылықты, қанағаттануды максималдау міндетіне бағынады.

b) адам әрекетінің айырбас жасау міндетіне бағынады.

c) адам әрекетінің ақпаратты максималдау алу міндетіне бағынады.

d) сатып алушылар барлығын бірдегенде сатып алуға ұмтылады.

  1. сатып алушылар өздерін қызықтыратын өңілдер туралы толық ақпаратты иеленеді.

6. Жай утилитаризм дегеніміз:

a) адам өзінінің «удовольствиесін» максималдауға мақсатталады.

b) адам алатын падалылық сомасын өзінің әрекетімен байланыстырады.

c)адам әрекетінің максималды ақпараталу міндетіне бағындыру.

d) сатып алушыларбірдегенде барлығын сатып алуға ұмтылады.

е) сатып алушыларда өздерін қызықтырушы өңілдер туралы толық ақпараттыңболуы.

7. Қиын утилитаризм дегеніміз:

a) адам өзінінің «удовольствиесін» максималдауға мақсатталады.

b) адам әрекетінің айырбас жасау міндетіне бағынады.

c)адам әрекетінің максималды ақпараталу міндетіне бағындыру.

d) сатып алушыларбірдегенде барлығын сатып алуға ұмтылады.

е) сатып алушыларда өздерін қызықтырушы өңілдер туралы толық ақпараттыңболуы.

  1. Келісім-шарттың басқа қатысушылары орнына өзін қоя білу жне болып жатқан айырбасқа олардың көзімен қарау дегеніміз:

a) симпатия

b) антипатия

c) рационалдық

d) мақсатылық

е) эмпатия

  1. Нарықты агенттің басқаның әрекетіне сәйкес дұрыс күтімдерді құрастыра алуы:

  1. рассчетливость

  2. рационалдық емес

c) интерпретативті рационалдық

d) мақсатылық

е) эмпатия

  1. Берілген жағдайға түсуші барлық индивидтердің кездейсоқ таңдалатын тәртіп нұсқасы.

a) келесім

b) сенімдік

c) қиылысу нүктелері

d) локальды нүкте

е) эмпатия

  1. Индивидтің жалпы тәртібінің жалпыға мәлім нұсқалары мысалы, купедегі пассажир тәртібі:

a) келесім

b) сенімдік

c) қиылысу

d) локальды нүкте

е) эмпатия

  1. Кез келген модификациялар мен нақтылаулар барысында өзгеріссіз болатын, теорияның дамуымен қатар жүретін ғылыми теорияның аксиомалық жағдайлары келесідей аталады:

a) қорғаушы қабық

b) қатты ядро

c) қиылысу

d) фокальды нүкте

е) эмпатия

13.Теория дамуымен әрекетін, нақтылатып ғылыми теория жағдайлары келесідей аталады.

a) қорғаушы қабық

b) қатты ядро

c) қиылысу

d) локальды нүкте

е) эмпатия

  1. «Нарықтағы теңдік ұдай болады, ол біреу және оптимуммен (тиімділікпен) сәйкес келеді деген жағдай келесі жатқызылады:»

a) экономикалық теорияның қорғаушы қабығына

b) экономикалық теориядағы келесім жасауға

c) сұраныс пен ұсыныстық қиынлу нүктесіне

d) сұраныс пен ұсыныстық фокальды нүкте

е) экономикалық теорияның қатты ядросына

  1. Индивидтердің өз әрекеттерін координациялау үшін қолданатын қызығушылықтары мен әрекеті арқылы институттарды түсіндіретін әдіс келесідей аталады.

a) холизм

b) кездейсоқ

c) эписистема

d) методологиялық индивидуализм

е) концепция

  1. Адамдардың өз қалауы бойынша емес, кенет жағдайдан туындаған кездейсоқ іс-әрекеттерінің нәтижесідегі туындалған институты концепциясы қойсы:

a) холизм

b) кездейсоқ эволюционизм

c) эписистема

d) әдістемелік индивидуализм

е) концепция

  1. Институттардың біріншілігі мен индивидтердің екінші реттегі ойы туралы қарымөқатынастардын алдын-алааңыздайтын, индивидтердің тәртібі институттар сипаттамалары арқылы түсіндіру:

a) холизм

b) кездейсоқ эволюционизм

c) эписистема

d) методологиялық индивидуализм

е) концепция

  1. Т. Веблен өзінің «Ақсүйек топтар теориясында» (теория праздного класса) холизм әдістемесін анализдеуге мысал келтіреді:

a) қоғам даму динамикасы

b) кездейсоқ эволюционизм

c) қымбат тұтыну

d) әдістемелік индивидуализм

е) неоклассиканың бағыт классикасы

19) Дж. К. Гелбрейт «Жаңа индустриалдық қоғам» атты еңбегінде жалғыз индивид толық мәліметті жинақтай алмайды.

Оларға кім жатады:

a) қоғам

b) технодромкездейсоқ эволюционизм

c) фирма басқарушы

d) индивид

е) әулеттік топта

20)Трансакциялық шығындар категорияарын ашқан кім:

a) Т. Вебленге

b) Дәл. Нәшу

c) Г. Сеймонда

d) Р. Коузге

е) Г. Саймонға
Дұрыс жауаптар:

Сұрақ номері

Дұрыс жауабы (A,B,C,D,E)




Сұрақ номері

Дұрыс жауабы (A,B,C,D,E)

1

D




11

A

2

C




12

B

3

A




13

A

4

E




14

E

5

A




15

D

6

A




16

B

7

B




17

A

8

E




18

C

9

C




19

B

10

D




20

D
1   2   3   4   5   6   7   8   9

Похожие:

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
ОӘК Қазақ инженерлік- техникалық академиясының оқу- әдістемелік комиссиясымен мақұлданған
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
ОӘК Қазақ инженерлік- техникалық академиясының оқу- әдістемелік комиссиясымен мақұлданған
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
ОӘК Қазақ инженерлік- техникалық академиясының оқу- әдістемелік комиссиясымен мақұлданған
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
ОӘК Қазақ инженерлік- техникалық академиясының оқу- әдістемелік комиссиясымен мақұлданған
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан республикасы білім және ғылым министрлігі қазақ инженерлік-техникалық академиясы «БАҒалау және бизнес» кафедрасы
«050908 Бағалау» мамандықтарына Мемлекеттік Білім Стандарттарына сәйкес және Білім және Ғылым Министрлігі жанындағы 06. 06. 2006...
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі Қазақ инженерлік – техникалық Академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
«Бағалау және бизнес» кафедрасының аға оқытушысы, Жуматаева Бақытжамал Әшімқызы
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
Бұл бағдарлама «Маркетинг» пәнін оқитын экономикалық мамандықтардың студенттері үшін бастапқы бастауышы болып табылады
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
СОӨЖ және сож тапсырмалар жүйесінің мақсаты, білімді жетілдіру және нақты талдау жасау, тариха және қазіргі кездегі жағдайларды,...
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі Қазақ инженерлік – техникалық Академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
Жуматаева Бақытжамал Әшімқызы, аға оқытушы, «Құрылыстағы бухгалтерлік есеп» пәнінен оқу-әдістемелік кешен
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Қазақ инженерлік-техникалық академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы iconҚазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі Қазақ инженерлік – техникалық Академиясы «Бағалау және бизнес» кафедрасы
«Жерді бағалау және жер кадастры» оқу-әдістемелік кешен оқу жоспары мен пәннің талаптарына сәйкес құрастырылған және пәнді оқып білуге...
Разместите кнопку на своём сайте:
kk.convdocs.org



База данных защищена авторским правом ©kk.convdocs.org 2012-2017
обратиться к администрации
kk.convdocs.org
Главная страница