Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы




Скачать 155.02 Kb.
НазваниеПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Дата конвертации13.06.2013
Размер155.02 Kb.
ТипДокументы


Ф КГМА 4/3-07/02

ПП КГМА 4/02



ҚАРАҒАНДЫ МЕМЛЕКЕТТІК МЕДИЦИНА АКАДЕМИЯСЫ
МИКРОБИОЛОГИЯ ЖӘНЕ ИММУНОЛОГИЯ КАФЕДРАСЫ

Оқытушының жетекшілігімен студенттердің өзіндік жұмысының әдістемелік нұсқауы


Тақырыбы: Іріңді-қабыну ауруларының микробиологиялық диагностикасы. Зерттеу кезеңдері. Патогенді және шартты-патогенді кокктар. Көкіріңді таяқша. Протей. Клебсиелла. Бактерияларды ішек тобына егу.
Микробиология пәні
051101 «Мейірбике ісі»

Курс II
Құрастырғандар: доц. Абдулина Г.А.

оқытушылар: Котенева Е.Н.,Қабдуова Ә.Қ.




Қарағанды 2009 ж




Кафедра мәжілісінде талқыланып және бекітілген

«24» 03. 2009 ж. № 9 Хаттама


Кафедра меңгерушісі, доцент м.а. ________________ Ахметова С.Б.
Тақырыбы: Іріңді-қабыну ауруларының микробиологиялық диагностикасы. Зерттеу кезеңдері. Патогенді және шартты-патогенді кокктар. Көкіріңді таяқша. Протей. Клебсиелла. Бактерияларды ішек тобына егу.

Мақсаты: Іріңді- қабыну аурулары кең таралған аурулар қатарына жатады. Бұл аурулармен жылына миллиондаған адамдар ауырады. Бұның бір себебі – қоздырғыштар санының үлкен болуы. Адамдарда іріңді және серозды- іріңді қабынуларды көптеген патогенді және шартты- патогенді бактериялар, әсіресе көптеген жедел және жеделдеу іріңдеудерді кокктар (барлық іріңді аурулардың 70-80%) тудырады.

Сабақ мақсаты:

Студент білуге тиіс:

- грам оң және грам теріс кокктар, көкіріңді таяқша,протей, клебсиеллалардың дақылдық биохимиялық қасиеттерін, морфологиясын, жіктелуін;

- іріңді-қабыну ауруларының зертханалық диагностика кезеңдері;

Студент істей алуға тиіс:

- стафилококктардың және стрептококктардың морфологиялық қасиеттерін анықтау;

- клиникалық материалда іріңді кокктарды,көкіріңді таяқшаны,протей және клебсиелланы анықтауға бактериологиялық зерттеу жүргізу;

-алынған дақылдың идентификациясын жүргізу, антимикробты препараттарға сезімталдықты анықтау.

Лабораторлық жұмысты орындау түрі

Тақырып бойынша сұрақтар:

1.Стафилококк, стрептококк, гонококк, менингококк, көкіріңді таяқша, протей, клебсиелла-лардың морфологиялық, дақылдық, биохимиялық қасиетері (микропрепараттар демонстрациясы, стафилококк және стрептококктардың қоректік ортада өсуі,кесте).

2. Инфекцияның зертханалық диагностика әдістерін талдау (демонстрация, кесте)

3.Іріңді инфекциялардың бактериологиялық диагностика әдістерін жүргізу. Клиникалық материалдан қоректік ортаға егу.

4.Биохимиялық тесттердің нәтижелерін бағалау.

5. Инфекция емінде және алдын-алу диагностикасында қолданылатын диагностикалық, емдеу-профилактикалық препараттарды қарастыру.
Тарату материалы

Жаралы және іріңді инфекциялар хирургиялық, акушерлік- гинекологиялық, терапевтік, педиатриялық тәжірибеде, әрі медицинаның басқа салаларында жиі кездеседі. Көбіне оларды ауруханаішілік (госпитальді) инфекциялар деп атайды.Жаралы және іріңді инфекциялар қоздырғыштары әр түрлі тұқымдастыққа, туысқа, түрге жатады. Олардың ішінде аэробты және анаэробты, грам оң және грам теріс бактериялар белгілі.
Жаралы және іріңді инфекция қоздырғыштарының бактериялары

Аэробты

Анаэробты

Гр+ бактериялар

Chryseobacterium indologenes

Chryseobacterium meningosepticum

Enterococcus faecalis және т.б. түрлері р. Enterococcus

Staphylococcus aureus

Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus saprophiticus және т.б. түрлері р. Staphylococcus

Streptococcus pyogenes

Streptococcus agalactiae

Гр-бактериялар

Citrobacter koseri

Edwardsiella tarda

Enterobacter spp.

Escherichia coli

Hemophilus influenzae

Klebsiella spp.

Listeria monocytogenes

Moraxella catarrhalis

Proteus vulgaris

Proteus mirabilis

Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas putida

Salmonella enterica подвид enterica биовар typhimurium

Serratia spp.

Spirillum minus

Streptobacillus moniliformis

Vibrio vulnificus

Спора түзбейтін Гр- анаэробтар

Bacteroides fragilis және т.б. түрлері р. Bacteroides

Prevotella melaninogenica және т.б. түрлері р. Prevotella

Porphiromonas spp.

Fusobacterium spp.

Veilonella spp.
Спора түзбейтін Гр+ анаэробтар

Peptostreptococcus spp.

Propionibacterium spp.
Спора түзетін Гр+ анаэробтар

Clostridium perfringens

Clostridium novyi

Clostridium septicum

Clostridium histoliticum

Clostridium sporogenes

Clostridium tetani

Clostridium ramosum


Стафилококкты инфекция кезінде микробиологиялық зерттеу кестесі

Ірің, жаралық бөлінді, экссудат, қақырық, зәр және т.б.




Диагностиканың экспресс әдісі

Бактериологиялық зерттеу

Бактериоскопиялық зерттеу


1 кезең: Жұғын, Грам бойынша бояу СТА бірінші егу және ҚА дара Биохимиялық және Иммунохи- Болжам қорытынды колония алу үшін қолдану молекулярлы-гетика- миялық:

лық: ПТР Аг анықтау

Алдын-ала жауап Алдын-ала жауап

2 кезең: Егу қорытындысын есептеу


↓Колония

мінезі


Жұғын, Грам бойынша бояу

Лецитиназалық белсенділік (СТА)

Гемолиз (қанды агар)




Алдын-ала жауап





3 кезең: Типтік колонияларды шабылған агарға қайта егу (таза дақыл алу)
Бөлінген дақылдың идентификациясы


Дақылдық белгісі бойын-ша

Биохимиялық белгіс бойын-ша


Фаготипирлеу

Вируленттілік фактор өнімін анықтау: плазмо-коагулаза, леци-тиназа, а-токсин

Антибиотиктерге сезімталдықты анықтау




Қорытындды жауап

Стрептококкалы инфекцияның микробиологиялық диагностика кестесі


Ірің, жаралық бөлінді, экссудат, қақырық, зәр және т.б.


Бактериоскопиялық зерттеу

Бактериологиялық зерттеу




Диагностиканың экспресс-әдісі. әдәәдісіагностики


Ревматизм кезінде қан сарысуының диагностикасы

Жұғынды Грам бойынша бояу

Қанды агарға біріншілік егу жасау

Биохимиялық және молекулярлы-генетикалық: ПТР

Иммунохимиялық: Аг анықтау

серодиагностика

О-стрептолизинге антиденені анықтау


1 кезең

кекезеңтап

Алдын-ала жауап


Алдын-ала жауап


Алдын-ала жауап

2 кезең

Егу қорытындысын есептеу


Колония сипаты

Жұғынды Грам бойынша бояу


Гемолиз (қанды агар)



Алдын-ала жауап




3 кезең: Типтік колонияларды шабылған агарға қайта егу (таза дақыл алу)
Бөлінген дақылдың идентификациясы

Дақылдық белгісі бойынша

Биохимиялық белгісі бойынша

Серологиялық идентификация және серотиптеу ( серотоптарды анықтау )


Антибиотиктерге сезімталдықты анықтау




Қорытындды жауап



Стафилококктардың патогендік факторларын анықтау.

1.Плазмокоагулазаға реакция қою:

2есе сұйылтқан қан плазмасын 0,4 мл-дан пробиркаларға құяды, оның ішіне әр зерттелетін стафилококктар дақылын бір ілмекпен енгізіп, 370С термостатқа қояды. 2,4 және24 сағаттан кейін зерттеу нәтижесін тексереді. Плазмакоагулаза бар болса түйіртпек пайда болады.

2.ДНК- азаны анықтау.

Стафилококктың тәуліктік дақылын қысқа штрихтармен ДНҚ бар етті-пептонды агар бетіне қысқа штрихтармен егеді. 370С 18-24 сағат инкубациядан кейін агар бетіне 1% HCl ерітіндісін құяды. ДНК- аза түзетін колониялар айналасында ашық аймақ түзіледі.

3.Фосфатазаны анықтау.

Зерттелетін дақылды фенолфталеинді агары бар ыдысқ бляшкамен егеді. 18-24 сағат 370С инкубациялағаннан кейін өскен колонияларды аммиак буымен өңдейді. Оң реакцияда қызыл түсті колониялар пайда болады.

Грамоң кокктар тудырған іріңді-қабыну инфекцияларының емі мен диагностикасында қолданылатын иммунобиологиялық препараттар:

Стафилококкқа қарсы адам иммуноглобулині.

Құрамында стафилококкты антитоксині бар қан сарысуының гамма- глобулинді фракциясы. Стафилококкалық адсорбирленген анатоксинмен иммунизацияланған адам немесе жануар қанынан дайындайды. Стафилококкты ауруларды арнайы емдеуде қолданады.

Стафилококкты бактериофаг ( сұйық)

Стафилококктар фаголизат фильтраты. Стафилококкты ауруларды емдегенде сырттқа, тері ішіне, бұлшықетке қолданады.

Диагностикалық стафилококкты фагтар.

Стафилококктарды фаготиптеуге арналған типоспецификалық фагтар жиынтығы.

О- стрептолизин құрғақ.

О- стрептолизиннің активті продуценті –стрептококкты сорпа дақылының кептірілген лиофильді фильтраты. Серодиагностикада қолданылады – стрептококкты инфекциямен ауырған адамның қан сарысуындағы О- стрептолизинге антиденелерді анықтау.

Антибиотиктер.

Грам оң бактериялар – бетта- лактамды антибиотиктер, ванкомици н, тетрациклиндер, аминогликозидтер, макролидтер, линкомициндер, сульфаниламидтер, фторхинолондар және т.б.
Әдебиеттер

  1. Тец В.В. Руководство к практическим занятиям по медицинской микробиологии, вирусологии и иммунологии – М.:Медицина, 2002. - 352 с.

  2. Медицинская микробиология под ред. Покровского В.И. //М. ГЭОТАР МЕДИЦИНА, 1998, 1184 С.

  3. Коротяев А.И., Бабичев С.А. Медицинская микробиология, иммунология и вирусология // С-Петербург: Специальная литература, 1998. – С.159-176.

  4. Борисов Л.Б., Смирнова Л.Н. Микробиология // М: Медицина, 1996, уч.пособие., 192с.

  5. Поздеев О.К. Медицинская микробиология: Учеб.для вузов /О.К.Поздеев; под ред. В.И. Покровского.-2-е изд.испр.-М.:ГЭОТАР-МЕД, 2004.-768 с

  6. Лабинская А.С. Микробиология с техникой микробиологических методов исследования // М: Медицина, 1968, 466с.

  7. Справочник по микробиологическим и вирусологическим методам исследования / под. ред. М.О.Биргера // М: Медицина, 1973., 456с.

  8. Красильников А.П., Романовская Т.Р. Микробиологический словарь –справочник // Минск: Асар, 1999. – 399с.

  9. Стейнер Р., Эдельберг Э., Ингрэм Дж. Мир микробов // М: Мир. - 1979, Т.1. - 317с.

  10. Определитель бактерии по Берджи (в 2-х томах)// М: Мир, 1997.


Бақылау

Сұрақтар:

1. Іріңді- қабыну ауруларының қоздырғыштарының жалпы сипаттамасы.

2. Стафилококкты инфекцияның зертханалық диагностика принциптері.

3.Стафилококкты инфекцияның арнайы профилактикасы мен емі.

4.Стрептококктардың физиологиялық қасиеттері. .

5.Стрептококктардың патогендік факторлары, стрептококкты инфекцияның патогенезі. Скарлатина. Тілме.

6.Ревматизм және гломерулонефрит қалыптасуында стрептококктардың маңызы.

7.Стрептококкты инфекцияның лабораториялық диагностикасы.

8.Стрептококкты инфекцияның арнайы профилактикасы мен емі.

9.Гонококк және менингококк инфекцияларының микробиологиялық диагностика принциптері, арнайы профилактикасы мен емі.

10.Көкіріңді таяқшаның биологиялық сипаттамасы. Патогенді факторлары. Микробиоло-гиялық диагностика принциптері

11.Proteus туысының биологиялық сипаттамасы. Патогенді факторлары. Микробиоло-гиялық диагностика принциптері

12.Клебсиелланың биологиялық сипаттамасы. Патогенді факторлары. Микробиологиялық диагностика принциптері
Тесттер:

1.Стафилококкты инфекцияға күдіктенгенде зерттелетін материалды қайда егеміз:

а) СТА және ҚА

б) өт сорпасы

в) Эндо ортасы

г) сарысулы агар

д) теллуритті орта

2.Эксфоллиатині бар стафилококктар тудырады:

а) скарлатина

б) тамақтан улану

в) энтерит

г) нәрестенің күлдіреуі

д) сепсис

3. Стафилококкалық сепсистің микробиологиялық диагностикасы үшін қолданады:

а) қанның тікелей микроскопиясы

б) қанды Эндо ортасына егу

в) агглютинация реакциясы

г) иммунофлюоресцентті әдіс

д) қанды қантты сорпаға егу

4.Бөлінген алтын стафилококктың идентификациясы үшін қолданады:

а) глюкоза ферментациясы

б) глицеринді ашыту

в) Эндо ортасында өсуі

г) гемолизинді анықтау

д) плазмокоагулазаны анықтау

5. Стафилококкалық инфекцияның арнайы диагностикасы үшін қолданады:

а) бактериофаг

б) анатоксин

в) антитоксикалық сарысу

г) антимикробты сарысу

д) антибиотиктер

6. Скарлатинаның микробиологиялық диагностикасы үшін қолданады.

а) қанды егу

б) аңқадан материал алып егу

в) аңқадан алынған материал микроскопиясы

г) қан микроскопиясы

д) преципитация реакциясы

7. Пневмококктардың капсуласы анықтау:

а) клеткаларды плазмолиздеу жолымен

б) Грам бойынша бояу

в) капсуланы ісіндіру феномені.

г) тірі күйінде микроскопта қарау.

д) Циль-Нильсен бояу әдісі.

8. Пневмониямен ауыратын науқастың қақырығын микроскопиялық зерттеу жүргізгенде көп мөлшерде ядросы сегменттелген лейкоциттер табылған, клетка ішінде және клетканың сыртында айқын капсуласы бар екі-екеуден грам оңды диплококктар орналасқан. Қандай қоздырғыш болуы мүмкін.

а) Haemophіlus іnfluenzae

б) Proteus vulgarіs

в) Staphylococcus aureus

г) Mycoplasma pneumonіae

д) Streptococcus pneumonіae

9. Грам әдісімен бояудың негізгі мақсаты:

а) бактерияның бір тұрің екіншісінен ажырату

б) талшықтарын анықтау.

в) ядросын табу.

г) капсуласын анықтау.

д) протопласты анықтау.

10.Қандай стрептококкалы этиологиялы аурудан кейін қарқынды иммунитет дамиды:

а) ревматизм

б) созылмалы тонзиллит

в) гломерулонефрит

г) скарлатина

д) флегмона

11.Клебсиелла:

  1. грам теріс иілген бактериялар

  2. грам оң түйреуіш тәрізді таяқшалар

  3. грам теріс элипсоидты бактериялар

  4. грам оң элипсоидты таяқшалар

  5. грам оң кокктар

12.Энтеробактерия тұқымдастығының қай өкілінің қозғалмайтын қалың полисахаридті ка

суласы бар:

Echeirichiа

  1. Shigella

  2. Salmonella

  3. Klebsiella

  4. Erwinia

13. Энтеробактерия тұқымдастығының ішінен қайсысы жиі ауруханаішілік инфекцияны

тудырады:

  1. Echeirichiа

  2. Shigella

  3. Salmonella

  4. Klebsiella

  5. Erwinia

14. Көкіріңді таяқша жататын туыстастық:

  1. Clostridium

  2. Escherichia

  3. Pseudomonas

  4. Klebsiella

  5. Staphylococcus

15. Ps.aeruginosa-ң клиникалық белгілерін көрсетіңіздер:

А) жарадан жағымсыз иістердің шығуы

В) іріңнің болмауы, аздаған серозды бөліністің болуы

С) тіннің түсі "піскен ет"тәрізді

Д)"күйген тері" симптомы

Е) жарада жасминнің иісі тәрізді көкжасыл іріңнің болуы

16. Pseudomonas aeruginosa дақылдық белгілері:

А) сұйық қоректік орталарда на жидких питательных средах дает придонный рост

В) ЕПА ұсақ түссіз, шеттері тегіс емес колониялар түзуі

С) күрделі қоректік ортада құрғақ әжімді колонияларды түзуі , (R-форма)

Д) қоректік ортада көкжасыл түсті пигмент түзеді

Е) тек күрделі қоректік ортада өседі (шоколадты, қанды агар)

17. Егер патологиялық материалда энтеробактериялар болса, онда қандай ортаға егеміз:

  1. Эндо

  2. ЖСА

  3. Клауберг

  4. Кита-Тароцци

  5. казеинді-көмірлі агар

18. Қандай микроорганизм қақырықты пневмонияны тудырады "қарақатты желені" еске түсіреді:

  1. Streptococcus pneumoniae

  2. Klebsiella pneumoniae

  3. Mycoplasma pneumoniae

  4. Nеisseria meningitidis

  5. Pneumocystis carinii

19.Протей тудырған тағамдық токсикоинфекцияға күдіктенгенде зерттеуге алынатын материал:

  1. ірің

  2. жаралық бөлінділер

  3. мұрыннан жұғын

  4. қан сарысуы

  5. нәжіс

20.Протейдің патогенді факторлары:

  1. эндотоксиннің қызметін атқаратын жасуша қабырғасының ЛПС ,

  2. плазмокоагулаза

  3. лецитиназа

  4. каталаза

  5. лейкоцидин

21. Протейлік инфекцияның алдын-алуы ненің көмегі арқылы жүргізіледі:

А)антибиотиктер

В) арнайы алдын-алуы жоқ

С) иммунды сарысулар

Д) анатоксин

Е) тірі вакцина

22. Протейлік инфекцияның емінде қолданады:

А) интестибактериофаг

В) антитоксикалық сарысу

С) арнайы гаммаглобулин

Д) антимикробтық сарысу

Е) эубиотиктер (лактобактерин, бактисубтил)

23. Тағамдық протейлік токсикоинфекцияны тудырады:

  1. Y. pestis

  2. P.vulgaris

  3. S.typhi

  4. K.ozenae

  5. S.zonne

24. Жоғары тыныс алу жолдарының эпителийіне бейім бактерия туыстастықтарын атаңыз:

  1. Enterobacter

  2. Serratia

  3. Klebsiella

  4. Proteus

  5. Yersinia

Жауап кілттері:

1. А, 2. 3 D, 4. E, 5. E, 6. 7. 8. D, 9. A, 10. D, 11. C, 12. D, 13. D, 14. C, 15. E, 16. D, 17. A, 18. B, 19. E, 20. A, 21. B, 22. A, 23. B, 24. C,
Жағдайлық есептер

1.Лабораторияға созылмалы фурункулезбен ауырған науқас жіберілді. Инфекцияның себебін анықтау үшін қандай зерттеу әдістерін жүргізуге болады?

2.Стафилококк инфекциясымен ауырған науқасты пенициллинмен емдеген.Ем нәтижелі болмаған.Себебі қандай.Дұрыс ем қолдану үшін не ұсынасыз?

3.Әйелдер босанатын үйде стафилококк инфекциясынан өршу болған. Тез арада инфекция көзін анықтау керек.Оны жүргізу үшін қосымша қандай тесттер қажет?

4.Созылмалы стафилококк инфекциясының арнайы емінде антибиотиктерден басқа қосымша не тағайындауға болады?

5.Ауруханаға келесі симптомдармен бала келіп түсті: ангина, лимфаденит, теріде және шырышты қабаттарында ұсақ нүктелі бөртпелер, жалпы интоксикация.Бактериологиялық зерттеу барысында А тобындағы бета-гемолитикалық стрептококк анықталған. Қандай диагноз қоюға болады?

6.Скарлатинаның иммунитетін анықтау үшін қандай зерттеу әдістерін қолдануға болады?


Похожие:

Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Тақырыбы: Вакциналар. Жіктелуі, дайындау жолдары, әсер ету механизмдері. Иммундық сарысулар
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Коллоквиумды өткізу түрі – тәжірибелік дағдыларды бағалау, тесттер, ауызша сұрау, жағдайлық есептер
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Коллоквиумды өткізу түрі – тәжірибелік дағдыларды бағалау, тесттер, ауызша сұрау, жағдайлық есептер
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Тақырыбы: Микробиологиялық зерттеу әдістері. Микроскопиялық әдіс. Жұғынды дайындау және оны микроскоптан қарау техникасы. Қарапайым...
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Тақырыбы: Дезинфекция, стерилизация, асептика, антисептиканың микробиологиялық негіздері. Дезинфекция және стерилизация әффективтілігін...
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Тақырыбы: Бруцеллез, сібір түйнемесі, оба, туляремияның микробиологиялық диагностикасы. Бөртпелі және қайталама сүзектер, мерез,...
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconПп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы
Тақырыбы: жрви вирусологиялық зерттеу әдістері. Аденовирусты инфекция. Вирустық гепатиттер. Құтыру, герпесвирусты инфекциялардың...
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconФ кгма 4/3-08/02 пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы
Реаниматологиямен лор, көз аурулар кафедрасының мәжiлiсiнде талқыланған және бекітілген
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconФ кгма 4/3-06/02 пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы
Тақырыбы: Жүйке жүйесінің патофизиологиясы: сезімталдықтың нейрогендік бұзылыстары, олардың түрлері және механизмдері
Пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы микробиология және иммунология кафедрасы iconФ кгма 4/3-06/02 пп кгма 4/02 Қарағанды мемлекеттік медицина академиясы
Мақсаты: Асқазан-ішек трактысының секреторлық, моторлық және сіңіргіш қызметтерінің типтік бұзылыстарын игеру
Разместите кнопку на своём сайте:
kk.convdocs.org



База данных защищена авторским правом ©kk.convdocs.org 2012-2019
обратиться к администрации
kk.convdocs.org
Главная страница