Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы




Скачать 91.25 Kb.
НазваниеҚмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы
Дата конвертации22.12.2012
Размер91.25 Kb.
ТипДокументы







ҚММУ Ф 4/3-06/01

2007 ж. 14 маусымдағы

ҚазММА жанындағы ОӘК №6 НХ





ҚАРАҒАНДЫ МЕМЛЕКЕТТІК МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ
МИКРОБИОЛОГИЯ ЖӘНЕ ИММУНОЛОГИЯ КАФЕДРАСЫ
Тәжірибелік сабақтарға арналған әдістемелік нұсқаулар

Тақырыбы: Антибиотиктер. Микробтардың антибиотиктерге сезімталдылығын анықтау. Қан, зәр, тіннен антибиотиктерді анықтау.


5В110400 - Медико-профилактикалық іс мамандығына арналған



Микробиология пәні

II Курс

Құрастырғандар: доц.Абдулина Г.А.

оқытушы.Котенева Е.Н.
Аударған: оқытушы Сайлау Ж.


Қарағанды 2011 ж


Кафедра мәжілісінде талқыланып және бекітілген

«25» 04. 2011 ж. №9 хаттама


Кафедра меңгерушісі, доцент ________________ Ахметова С.Б.Тақырыбы: Антибиотиктер. Микробтардың антибиотиктерге сезімталдылығын анықтау. Қан, зәр, тіннен антибиотиктерді анықтау.

Мақсаты: Антибиотиктердің әсер ету механизмі, стерилизацияның қазіргі кездегі әдістері, микроорганизмдерге әртүрлі дезинфицирлеуші заттардың әсер етуін оқу..

Сабақ мақсаты:

Студент білуге тиіс:

- Антибиотиктар, көзі және алу әдістері

- Антибиотиктардың спектры және әсер ету механизмі бойынша жіктелуі. Антибиотикке тұрақтылығы.

- Микроорганизмдерге физикалық, химиялық, биологиялық факторлардың әсер етуі.

Студент істей алуға тиіс:

- Антибиотикке сезімталдығын анықтауға тест өткізу (агардағы диффузия әдісімен және ЕПС сериялық ерітінділермен), антибиотикограмма құрастыру.

Сабаққа дайындалу сұрақтары:

  1. Антибиотик туралы түсінік. Антибиотиктардың шығу тегі.

  2. Антибиотиктардың химиялық құрамы бойынша жіктелуі, әсер ету механизмі.

  3. Антибиотиктардың бактериостаттық және бактерицидтік әсері.

  4. Антибиотиктардың кең және тар спектрлі әсері. Әсер ету механизмі.

  5. Антибиотиктерге молекулярлы-генетикалық механизмінің тұрақтылығы.

  6. Антибиотиктерге сезімталдығын анықтау әдістері.

Оқыту және үйрету әдістері: Қағаз диск және сериялық ерітінділер әдісі бойынша антибиотиктерге сезімталдықты анықтаудың демонстрациясы. Шағын топпен жұмыс – агарда диффузды әдіспен антибиотикке сезімталдықты анықтау. Тест және жағдайлық есептерді шешу
Әдебиеттер:

1.Борисов Л.Б. Медицинская микробиология, вирусология, иммунология.- М.: МИА, 2001.- 734 с.

2.Коротяев А.И, Бабичев С.Л. Медицинская микробиология, иммунология и вирусология. - СПб.: Спец. лит, 2000.- 591 с.

3.Медицинская микробиология /Гл.ред В.И. Покровский, O.K. Поздеев. - М.: ГЭОТАР МЕДИЦИНА, 1998, 2001, 2006. — 1200 с.

4.Тец В.В. Руководство к практическим занятиям по медицинской микробиологии, вирусологии и иммунологии – М.:Медицина, 2002. - 352 с.

5.Компьютерная программа "Диаморф" - "Медицинская микробиология" - атлас-руководство по бактериологии микологии, протозоологии и вирусологии под редакцией акад.проф. Воробьева А.А.
Бақылау

Тест тапсырмалары

1 вариант

1. Ультракүлгін сәулесі:

а) бактериялардың өсуін қалыптастырады

б) шыны арқылы әсер етеді

в) бактерицидтік қасиеті болады

г) тағам өнімдерін дезинфекциялау үшін қолданады

д) қоректік ортадағы патогенді дақылдарды жою үшін қолданады

2.Шыны ыдыстарды стерилизациялайды:

а) пастеризациямен

б) тиндализациямен

в) құрғақ ыстықпен

г) Кох аспабында

д) ағымды бумен

3.Ауыр металл тұздардың әсер ету механизмі (қорғасын,мыс, күміс және т.б.):

а) ақуыздардың денатурациясы

б) қоректік заттардың тасымалдануының бұзылуы цитоплазматикалық мембрана арқылы

в) фосфор қышқылы тобындағы нуклеопротеидтердің әсерінен бактерия өсуінің тежелуі

г) бос қышқыл түзетін ақуыз коагуляциясы

д) глюкозаны сусындандыруға қатысатын кофермент қызметінің бұзылуы

4.Дезинфициялық заттарға барлығы жатады, тек мынадан басқасы:

а) сулема

б) ремантадин

в) лизол

г) фенол

д) хлорамин

5.Фитонцидтер өндіріледі:

а) микроорганизмдерден

б) қарапайымдардан

в) өсімдіктерден

г) жануарлардан

д) шығу тегі синтетикалық

6. Саңырауқұлаққа қарсы антибиотик:

а) полиен

б) цефалоспорин

в) пенициллин

г) аминогликозид

д) тетрациклин

7.Антибиотиктердің бактерицидтік әсері:

а) микроорганизмдердің әсерін жояды

б) өсуінің тежелуі мен көбеюі

в) индуцирленген мутация

г) микроорганизмдердің өсуі мен көбеюін жылдамдату

д) организмнің қорғаныш күшін жылдамдату

8.Антибиотик ілімінің негізін қалаушы кім:

а) Пастер

б) Монасеин

в) Заболотный

г) Флеминг

д) Кох

9.Микроорганизмдердің антибиотиктерге тұрақтылық механизмі байланысты, антибиотиктердің клетка қабырғасы өткізгіштігін нашарлатуы:

а) гендегі генетикалық рекомбинация

б) антибиотиктердің белсенді пішінін белсенді емеске ауыстыруы

в) макроорганизмдер жағдайында антибиотиктердің өзгеруі

г) антибиотикті ортада бактерия талшықтарының жоғалуы

10.Аталған антимикробты агенттердің қайсысы анаэробты микроорганизмдердің өсуін тежейді:

а) Эметин

б) Полимиксин

в) Ванкомицин

г) Триметоприм

д) Метронидазол
2 вариант

1. Бу мен қысым әсерінен стерилизация:

а) Пастер пешінде өткізіледі

б) стерилизацияны бөліп-бөліп жүргізіледі

в) автоклавта жүргізіледі

г) қоректік орталарды стерилизациялайды

д) материалды t 50-650C қыздырады

2. Фильтрлеу:

а) бөліп-бөліп стерилизациялау

б) микроорганизмдердің механикалық жолмен ұстап қалуы

в) қан сары суын, витамндерді стерилизациялау

г) бактериостаттық әсер беру

д) вирусы бар материалдарды стерилизациялау

3. Фенол қосылған заттардың әсер ету механизмі:

а) ақуыздардың денатурациясы

б) цитоплазмалық мембрана арқылы қоректік заттар тасымалдауы бұзылады

в) нуклеопротеидтердің фосфорлы қышқылды топтары салдарынан бактериялар өсуі тежеледі

г) бос қышқылдар пайда болуынан ақуыздардың коагуляциясы

д) глюкоза дегидротациясына қатысатын коферменттің қызметі тежелуде

4. Антисептика - бұл:

а) адам ағза ұлпаларына сыртқы ортадан микроорганизмнің түсуін алдын алу

б) зақымдалған немесе интакттық тері және кілегей қабықтарда бактерияларды жоюға арналған шаралар

в) cыртқы қоршаған орта объектілерін залалсыздандыру

г) ұрығын жою

д) адам ағзасында инфекциялық ошақтар өсуін және дамуын тежейтін заттар

5. Лизосом өндіріледі:

а) микроорганизмдерден

б) өсімдіктерден

в) жануарлардың ұлпасынан

г) қарапайымдылар клеткасынан

д) химиялық синтезделген

6 Транскрипция ингибиторы және нуклеин қышқылдарының синтезі:

а) пенициллин

б) стрептомицин

в) нистатин

г) рифампицин

д) эритромицин

7. Кең спектрлі антибиотиктер:

а) аминогликозидтер

б) пенициллиндер

в) полиендер

г) макролидтер

8 Микроорганизмдердің антибиотиктерге сезімталдығын сандық әдіспен анықтау:

а) дискі

б) сериялық ерітінділер

в) Фортнер

г) Гоулди

д) Клемпарский

9. Дәрілік препараттарға микроорганизмдердің тұрақтылығы немен байланысты:

а) дәрілік тұрақтылыққа жауапты плазмидалар

б) препараттың микробтық клеткамен байланысатын рецепторлары саны төмендеген немесе жойылған

в) антимикробтық препараттар қолдану салдарынан микроорганизмдердің тұрақты штаммдары селекцияланады

г) бактерия және (немесе) қожайын геномының спонтандық мутациясы

д) дәрілік тұрақтылыққа бактериофагтар жауапты

10. Антибиотикотерапия салдарынан жиі кездесетін асқыну:

а) ішек дисбактериозы

б) сепсис

в) бактериемия

г) дизентерия

д) іш сүзегі
Жауап кілттері:

1 вариант

1.В , 2.А, 3.А ,4.Г ,5.А 6.Г ,7.Б ,8.Б ,9.Г ,10А

2 вариант

1.Б, 2.В, 3.А ,4.А, 5.В, 6.Г ,7.Б ,8.Б ,9.Г ,10А

Похожие:

Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Қмму ф 4/3-06/01 2007 ж. 14 маусымдағы iconҚмму ф 4/3-04/02 Қмму бе 4/02 2007 ж. 14 маусымдағы
Молекулалық биология және медициналық генетика кафедрасының отырысында бекітілген
Разместите кнопку на своём сайте:
kk.convdocs.org



База данных защищена авторским правом ©kk.convdocs.org 2012-2019
обратиться к администрации
kk.convdocs.org
Главная страница